Jmenuji se Marcela Kratochvílová, pracuji jako účetní a své první přírodní mýdlo jsem uvařila 13 lety.
Začínala jsem jako většina mýdlařek litím kupované hmoty do svých vlastnoručně vyrobených forem a to převážně andělíčků. Potom přišla chvíle, kdy jsem chtěla víc, než jen krásné mýdlo, které stejně nikdo nemydlil, ale vystavoval si ho.
Následovalo neuvěřitelných, troufnu si říct za ta léta snad tisíce hodin, kdy jsem vlastně každou volnou chvilku hledala info o přírodních mýdlech, surovinách, mastných kyselinách, postupech, technologiích, vlastnostech a sbírala informace a odvahu stoupnout si k tomu hrnci a "uvařit" své první přírodní mýdlo. Před 13 lety u nás mýdlařina byla v plenkách a informace o ní byly převážně na zahraničních webech a dostupné informace hlavně ve španělštině a francouzštině a překladač nebyl dokonalý.
Potom jsem nakoupila suroviny a zkusila uvařit své první mýdlo, bylo úžasné a z koníčku se postupně stával pořádný a také pořádně drahý kůň a bylo jasné, že se budu muset posunout dál.
Před nějakými 6. lety jsem se rozhodla certifikovat a legalizovat mýdla. Prvním krokem bylo udělat naprosto dokonalé receptury, "navařit" všechna mýdla, otestovat v praxi, zpracovat postupy, sehnat technické listy ke všem surovinám a sehnat ústav, kde mi vše posoudí a dají certifikaci. To jsem v řádu měsíců udělala .... Jenže vždy před odevzdáním se objevily nové informace jak o surovinách, tak postupech, nové lákavé ingredience a já před odevzdáním zjistila, že je nutně musím ještě vylepšit a předělat, aby byly ještě dokonalejší a lepší ..... a jelikož jsem klasická, přepečlivá, sebekritická panenka co pořád pochybuje a něco zdokonaluje, tak mi to trvalo minimálně těch 6 let
Na podzim roku 2020 jsem svěřila své poklady do rukou hodnotitelů, abych už nemohla couvnout a znova předělávat. Corona certifikaci zrovna nepřála a tak, až někdy v červnu jsem si s tlukoucím srdcem vyzvedla certifikace. Následovalo schvalování obalů, kolaudace a zařizování mýdlárny, nákup surovin a vaření mýdel „ve velkém“, registrace a schválení mých mýdel v Bruselu, nechat vyrobit obaly, udělat e-shop a poslat má přírodní, úžasná mýdla do světa